Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ


  Η κρίση δεν είναι το πρόβλημα. Η αιτία που την έφερε είναι. Κατά την άποψή μου, τα αίτια της σημερινής κρίσης, ακούν στο όνομα «παγκοσμιοποίηση». Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και της κοινωνίας από την κρατική παρέμβαση επέφερε σπάσιμο των φραγμών και των κανόνων, που αποδείχθηκε ότι ήταν απαραίτητοι για την κοινωνική και πολιτική συνοχή των κρατών. Οι αγορές άρχισαν πλέον να ασκούν πολιτική στα κράτη. Σήμερα λοιπόν φαίνεται να μην ασκεί εξουσία το κράτος, παρά μόνο κατά φαινόμενο. Ποιες είναι αλήθεια όμως, οι αγορές; Πώς πέφτουν και πώς ανεβαίνουν με μία δήλωση ενός πρωθυπουργού; Μήπως τότε, η πολιτική του κάθε κράτους, να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το τι θέλουν οι αγορές, είναι πολιτική που ασκείται με το «πιστόλι στον κρόταφο»; Το -Ναι- θα ήταν εύκολη και βολική απάντηση. Θεωρώ όμως, ότι η κρίση είναι συνέπεια πολιτικών επιλογών.

Οι πολιτικές επιλογές του κράτους μας, δηλαδή οι πολιτικές της λιτότητας, με μία σειρά τεχνασμάτων στη νομισματική πολιτική, στην υψηλή φορολογία και στον έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών, ο οποίος εξαντλείται στη συμπίεση των εισοδημάτων, εξυπηρετούν τη λογική της παγκοσμιοποίησης. Μέσω της υιοθέτησης του οικονομικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, και προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πλήρης απελευθέρωση και κυριαρχία των αγορών, συρρικνώνονται οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, περικόπτεται η νοσοκομειακή περίθαλψη και το ιατρικόνοσοκομειακό προσωπικό, και υποστελεχώνονται τα Κέντρα Υγείας – Νοσοκομεία των Κυκλάδων. Μετά από πρόσφατη επίσκεψή μου στα Κ.Υ. – Νοσοκομεία Νάξου, Πάρου, Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Άνδρου, βίωσα από κοντά τα μεγάλα προβλήματα που τα νησιά αυτά αντιμετωπίζουν στον τομέα της δημόσιας υγείας. Τα Κ.Υ. - Νοσοκομεία των νησιών αυτών, αντιμετωπίζουν στοιχειώδη προβλήματα, όπως η ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, η ανεπάρκεια στην προμήθεια των αναλωσίμων, η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και η δυσκολία στις διακομιδές των ασθενών. Οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες των νησιών βασίζονται σε παλιούς και ξεπερασμένους πλέον οργανισμούς λειτουργίας, που δεν έχουν μέχρι σήμερα αλλάξει και φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές, αυξημένες ανάγκες. Έτσι, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, από κοινού με τον κ. Γιώργο Καρατζά, κάτοικο και δημοτικό σύμβουλο Πάρου, να συστήσουμε μια ομάδα, αποτεούμενη από Κυκλαδίτες συμπατριώτες μας.

Η ομάδα αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας σελίδας στο fb και ενός blog με τον τίτλο «Η δημόσια υγεία στις Κυκλάδες είναι δικαίωμα όλων». Σκοπός της σελίδας είναι να συνδράμει μαζί με άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, στην σωστή λειτουργία της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες. Ειδικότερα, να καταγράφει και να αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στα νησιά μας, να υποβάλει προτάσεις, και να ασκήσει την ανάλογη πίεση στην πολιτεία για την επίλυσή τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα ανακοινωθεί στη σελίδα μας, το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, παρόμοιου τύπου πρωτοβουλίες, δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαθιστούν την υποχρέωση της πολιτείας να είναι κοντά στους πολίτες, να προνοεί και να προστατεύει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και δη, το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΗΜΕΛΛΟΥ
Δικηγόρος
Πηγή: Εφημερίδα "Η φωνή της Πάρου" 
http://www.fonitisparou.gr/images/pdf/Foni%20251.pdf
σελ.13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.